مستشفيات جامعة أسيوط تشارك في ورشة عمل حول كيفية إعداد مثقف تمريض معتمد للسكري

المصدر: المركز الإعلامي لمستشفيات جامعة أسيوط

التاريخ: 11 سبتمبر 2024م

شاركت إدارة التدريب الفني وتطوير التمريض بمستشفيات جامعة أسيوط بالتعاون مع مديرية الصحة، والرابطة الطبية المصرية للسكر، في ورشة عمل حول كيفية إعداد مثقف تمريض معتمد للسكري، تحت رعاية الأستاذ الدكتور أحمد المنشاوي رئيس الجامعة، والأستاذ الدكتور علاء عطية عميد كلية الطب ورئيس مجلس إدارة المستشفيات الجامعية، والأستاذة الدكتورة لبنى التوني رئيس جمعية جنوب مصر للسكر والغدد الصماء، والأستاذ الدكتور محمد زين وكيل وزارة الصحة، والأستاذ الدكتور مرسي عرب الرئيس السابق لمنطقة الشرق الأوسط التابعة للمنظمة العالمية للسكر.

تضمنت الورشة عده محاضرات منها، محاضرة عن التثقيف الصحي لمرض السكر ونظره شاملة عن المرض للأستاذ الدكتور عماد حامد، ومحاضرة عن المضاعفات الحادة للسكري للأستاذ الدكتور صالح عرجون، ومحاضرة عن المضاعفات المزمنة للسكر، وعلاج السكر في الأطفال للأستاذة الدكتورة ولاء أنور، ومحاضرة عن علاج السكر بالأنسولين للأستاذة الدكتورة لبنى التوني، ومحاضرة عن التغذية السليمة لمريض السكر النوع الأول للدكتورة سارة عبد المحسن، ومحاضرة عن أماكن حقن الأنسولين للدكتورة هناء رشاد، ومحاضرة عن الطرق الصحيحة لعمل تحليل السكر اليومي وكيفية الاستخدام الصحيح لقلم الأنسولين وحفظه للدكتورة هوايده خلف، ومحاضرة عن الطريقة الصحيحة لفحص القدم والتعرف على العلامات المنذرة للإصابة بالقدم السكري ومواصفات الحذاء الطبي للقدم للدكتور محمد حسن، ومحاضرة عن روتين العناية اليومية للقدم لتجنب المضاعفات للدكتورة سناء مزيد.

Assiut University Hospitals, in collaboration with the Directorate of Health, the Egyptian Medical Association for Diabetes, and under the patronage of Prof. Dr. Ahmed Al-Menshawi, President of the University, Prof. Dr. Alaa Attiya, Dean of the Faculty of Medicine and Chairman of the Board of University Hospitals, Prof. Dr. Lobna El-Tony, President of the South Egypt Society for Diabetes and Endocrinology, and Prof. Dr. Mohamed Zain, Undersecretary of the Ministry of Health, organized a workshop on "How to Prepare a Certified Diabetes Nurse Educator."

The workshop included several lectures, such as a lecture on diabetes health education and a comprehensive overview of the disease by Prof. Dr. Emad Hamed, a lecture on acute complications of diabetes by Prof. Dr. Saleh Arjoune, a lecture on chronic complications of diabetes, diabetes treatment in children by Prof. Dr. Walaa Anwar, a lecture on insulin treatment by Prof. Dr. Lobna El-Tony, a lecture on healthy nutrition for type 1 diabetes patients by Dr. Sara Abdel-Mohsen, a lecture on insulin injection sites by Dr. Hanaa Rashad, a lecture on the correct methods of daily blood sugar testing, the correct use and storage of the insulin pen by Dr. Hawayda Khalaf, a lecture on the correct method of foot examination and identifying warning signs of diabetic foot and the specifications of a medical foot shoe by Dr. Mohamed Hassan, and a lecture on daily foot care routine to avoid complications by Dr. Sanaa Mazid.