بحث الأحاديث النبوية كمصدر لتصميم الملصق الإرشادي في ضوء الإنفوجرافيك

الأحاديث النبوية الشريفة كمصدر لتصميم الملصق الإرشادي
في ضوء الرسوم المعلوماتية
ملخص البحث:
ينطلق البحث من خلال الاستفادة من الأحاديث النبوية الشريفة وصياغتها بصرياً باستخدام تقنية الرسوم المعلوماتية في الملصق الإرشادي و يهدف البحث إلى إيجاد مدخل لصياغة الملصق الإرشادي من خلال تحليل الدلالات في الأحاديث النبوية الشريفة وقد أتت نتائج البحث كالآتي :
1- ثراء الأحاديث النبوية الشريفة بالدلالات الرمزية التي تساهم في صياغة و تصميم الملصق الإرشادي.
2- توسيع المصادر لصياغة العناصر والمفردات تشكيلياً للتعبير عن القضايا والسلوكيات المجتمعية من خلال الملصق الإرشادي.
3- التأكيد على دور الملصق الإرشادي كوسيلة بصرية لنقل القيم الدينية والمجتمعية.
4- الرسوم المعلوماتية ودورها في صياغة عناصر الملصق الإرشادي بصرياً.

Prophetic Hadiths as a source for designing the Indicative Poster in light of infographics
Abstract :
The research starts by utilizing the Prophetic Hadiths and formulating them visually using infographic in the Indicative Poster. The aim of this research is to find an introduction to the drafting of the guide poster through the analysis of semantics in the hadith
The results came as follows:
1- The richness of the hadith in the symbolic meaning that contributes to the drafting and design of the poster.
2- Expand resources to formulate elements and vocabulary formally to express societal issues and behaviors through the Indicative Poster.
3- Emphasizing the role of the poster as a visual means of conveying religious and societal values.
4 - Infographics and their role in the drafting of the elements of the Indicative Poster visually.

مجلة البحث
مجلة بحوث في التربية الفنية