Skip to main content

دراسة تحليلية لوضع الأمن الغذائي لأهم المجموعات والسلع الغذائية النباتية في مصر

مؤلف البحث
فالح عبد النعيم أمين وعبد الرحيم محمد عبد الموجود
ملخص البحث

دراسة تحليلية لوضع الأمن الغذائي لأهم المجموعات والسلع الغذائية النباتية في مصر

فالح عبد النعيم أمين 1,2 وعبد الرحيم محمد عبد الموجود1
1 قسم الاقتصاد الزراعي ـ كلية الزراعة ـ جامعة أسيوط.
2 قسم الاقتصاد التطبيقي، كلية العلوم الزراعية والأغذية، جامعة الملك فيصل-المملكة العربية السعودية.
الملخص
تعتبر قضية الغذاء في مصر من أهم أهداف استراتيجية التنمية الاقتصادية والاجتماعية حتى عام 2030 والتي يجب التركيز عليها نظرا للعديد من الأسباب والتحديات التي تواجه هذا القطاع، من أهمها الزيادة في عدد السكان وبالتالي الزيادة في الطلب على الغذاء، في ظل محدودية الموارد الزراعية المتاحة الأرضية والمائية منها. وقد لوحظ في الفترة الأخيرة أن نسبة الاكتفاء الذاتي قد انخفضت خاصة لمجموعة السلع الغذائية الضرورية مثل الحبوب ومنها القمح والذرة الشامية والبقوليات والزيوت النباتية والسكر، مما يؤدى إلى زيادة الاعتماد على الاستيراد في سد معظم الاحتياجات الغذائية. لذا استهدف البحث دراسة الوضع الراهن والمستقبلي للقدرات الإنتاجية والطاقات الاستهلاكية ونسب الاكتفاء الذاتي من أهم السلع الغذائية ودورها في تحقيق الأمن الغذائي المصري، حيث اعتمد البحث في التحليل الإحصائي على اختبار T-Test لمقارنة الفروق بين متوسطي فترتي الدراسة (2000ـ2006)، (2007ـ2014 ).
واستنادا إلى النتائج البحثية اتضح أن هناك فروق معنوية في الإنتاج الكلي بين الفترتين في كل من القمح والبقوليات والفاكهة والسكر، وقد يرجع ذلك إلي زيادة المساحة المزروعة منها أو استخدام أساليب تكنولوجية مثل الأصناف المستحدثة العالية الإنتاجية، بالنسبة للمساحة المزروعة فقد اتضح أن هناك فروق معنوية بين الفترتين في الحبوب والقمح والبقوليات والفاكهة، وقد يرجع ذلك إلي تأثر المساحة المزروعة، سلبيا بالتعدي علي الأراضي الزراعية بالبناء عليها، أو ايجابيا بالتوسع بالزراعة في الأراضي الجديدة. اما عن إنتاجية وحدة المساحة فقد لوحظ عدم ثبوت معنوية الفروق بين الفترتين في جميع السلع ما عدا محاصيل الخضر، وقد يرجع ذلك لاختلاف الأصناف المنزرعة منها.
ويعتبر إنخفاض فترة كفاية الإنتاج للإستهلاك المحلي وزيادة فترة تغطيـة الـواردات للإستهلاك المحلي مؤشر سلبيا علي معدل الاكتفاء الذاتي في كل من الحبوب والقمح والبقول والزيوت والسكر، وارتباطا بذلك فقد اعتمدت مصر في تحقيق أمنها الغذائي منها علي الواردات. في حين تعتبر زيادة فترة كفاية الإنتاج وانخفاض أو ثبات فترة تغطية الواردات للاستهلاك المحلي مؤشرا ايجابيا علي معدل الاكتفاء الذاتي في كل من الذرة الشامية والأرز والخضر والفاكهة، وبالتالي اعتماد الدولة علي الإنتاج المحلي منها في تحقيق الاكتفاء الذاتي أو ثباته عند نفس المستوي.
لذا يوصي البحث: بالاهتمام بالتوسع في زراعة محاصيل الحبوب والبقول والمحاصيل الزيتية، وذلك بزراعة الأصناف العالية الإنتاجية وزيادة الدور الإرشادي، فضلاً عن تخفيض أسعار التقاوي المعتمدة من القمح والأرز في ضوء ارتفاع أسعار مستلزمات الإنتاج من جانب، والمحافظة علي الأراضي الزراعية من التعدي عليها، وذلك بتفعيل القوانين الصارمة والتي تجرم التعدي علي الأراضي الزراعية بالبناء عليها. وأخيراً تطبيق العمل بالدورة الزراعية، فلا يمكن في ظل الارتفاعات في أسعار الغذاء ومحدودية الموارد الأرضية والمائية أن يترك المنتجون الزراعيون خاصة الكبار منهم ينتجون ما يحلو لهم.

Analytical study of the food security position of the most important groups and food commodities in Egypt.
Faleh A. Ameen1.2 and Abdelraheem M. Abdelmawgoud1
1Agricultural Economics Dept. Faculty of Agriculture. Assiut University. Egypt.
2Applied Economics Dept. Faculty of Agriculture and Food sciences، King Faisal University، Kingdom of Saudi Arabia.
Summary
The issue of food in Egypt is one of the most important objectives of the strategy of economic and social development until 2030. This should be focused on the many reasons and challenges facing this sector, the most important of which is the increase in population and the increase in food demand, under the limited available agricultural resources as land and water. It has been noticed recently that the percentage of self-sufficiency has declined, especially for the group of essential food commodities such as cereals, including wheat, maize, legumes, vegetable oils and sugar, which leads to increased reliance on imports to meet most of the food needs.
The study examined the current and future status of production capacities, consumer capacities and self-sufficiency ratios of the most important food commodities and their implications for achieving food security in Egypt. The research in the statistical analysis relied on the T-Test to compare the differences between the two study periods (2000-2006) 2007- 2014).
Based on the research results, showed that there were significant differences in total production between the two periods in wheat, legumes, fruits and sugar. This due to an increase in cultivated area or the use of biotechnological methods, such as high-yielding new varieties. As for the cultivated area, it was noticed that there were significant differences between the periods in cereals, wheat, legumes and fruits. This may be due to the negative impact of the cultivated area on the agricultural land, or the expansion of agriculture in the new lands. On the productivity, it was observed that the differences between the two periods were not significant in all commodities, except for vegetable crops, due to different varieties cultivated.
The decrease in the period of production adequacy for domestic consumption and the increase in the period of coverage of imports for domestic consumption is a negative indicator of the self-sufficiency rate in cereals, wheat, legumes, oils and sugar. In addition, Egypt has adopted its food security on imports. While the increase in the period of production adequacy and the decrease or stability of the period of coverage of imports for domestic consumption is a positive indicator of the self-sufficiency rate in maize, rice, vegetables and fruit. So the Country depends on local production to achieve self-sufficiency or stability at the same level.
Therefore, the study recommends that the importance of expanding the cultivation of cereals, legumes and oil crops by growing high productivity varieties and increasing the extension role, as well as reducing the prices of wheat and rice seeds in light of the high prices of production inputs and the preservation of agricultural land from infringement. By enforcing strict laws that criminalize encroachment on agricultural land by building on it. Finally, the implementation of the agricultural cycle, it is not possible under the rising of food prices and limited land and water resources to leave agricultural producers, especially the biggest ones produce what they like.

مجلة البحث
مجلة جامعة أسيوط للعلوم الزراعية، . كلية الزراعة، جامعة أسيوط
المشارك في البحث
الناشر
كلية الزراعة جامعة اسيوط
تصنيف البحث
2
عدد البحث
مجلد (48)، عدد (4): 275-296، 2017
موقع البحث
NULL
سنة البحث
2017
صفحات البحث
275-296