Skip to main content

تحليل القدرة التنافسية للصادرات المصرية من البصل والبرتقال بين سوقي الاتحاد الأوروبي ودول مجلس التعاون الخليجي

Research Authors
الدكتور/ فالح عبد النعيم أمين محمد
Research Abstract

تحليل القدرة التنافسية للصادرات المصرية من البصل والبرتقال بين سوقي الاتحاد الأوروبي ودول مجلس التعاون الخليجي
فالح عبد النعيم أمين محمد
قسم الاقتصاد الزراعي، كلية الزراعة، جامعة أسيوط، مصر

الملخص

يعد تدعيم القدرة التنافسية للمنتجات الزراعية فى الأسواق المحلية والدولية أحد أهداف استراتجية التنمية الزراعية فى مصر حتى عام 2030. ونظراً لوجود منافسة شديدة للصادرات المصرية من بعض الحاصلات الزراعية ذات الميزة النسبية مثل البصل والبرتقال، فقد لوحظ في السنوات الأخيرة عدم الاستقرار في كمية وسعر وقيمة الصادرات من هذه الحاصلات في بعض أسواق دول الاتحاد الأوروبي من جهة، وكذلك في أسواق دول مجلس التعاون الخليجي من جهة أخرى، لذا استهدف هذا البحث دراسة الوضع التنافسي للصادرات المصرية من البصل والبرتقال في أهم الأسواق المستوردة لهما لوضع تصور للسياسات التي يمكن من خلالها تحسين المركز التنافسي لصادرات المحصولين. وبدراسة تطور كمية وسعر التصدير وقيمة الصادرات من البصل للسوقين، لوحظ ن هناك تنامي في الكميات المصدرة لأسواق الاتحاد الأوروبي عن مثيلتها لأسواق الخليج. في حين أن هناك نمو في أسعار التصدير للبصل في أسواق الخليج بشكل أكبر من أسواق الاتحاد الأوروبي. ويلاحظ أنه لا يوجد اختلاف كبير بين معدل النمو لقيمة الصادرات بين السوقين، وبدراسة تطور كمية الصادرات وسعر التصدير وقيمة الصادرات من البرتقال للسوقين، يلاحظ أن معدل النمو السنوي لكمية الصادرات لسوق الاتحاد الأوروبي أقل من نظيره لأسواق دول مجلس التعاون الخليجي، وأيضاً بمقارنة معدل النمو السنوي لسعر التصدير وقيمة الصادرات في أسواق الاتحاد الأوروبي تبين أنه أقل من نظيره في أسواق دول مجلس التعاون الخليجي. وأشارت نتائج معامل عدم الاستقرار أن هناك تأثير كبير لعدم استقرار سعر التصدير على قيمة الصادرات المصرية من البصل لكل من السوقين وإن كانت تأثيرها أقوى في دول مجلس التعاون الخليجي، أي أنها أسواق باحثة عن السعر، وبالتالي تأثرت قيمة الصادرات بالتغير في سعر التصدير بشكل كبير خلال فترة الدراسة المشار إليها. وهذا ما أكدته نتائج أثر كمية الصادرات وسعر التصدير على قيمة الصادرات من محصولي الدراسة للسوقين، حيث تبين أن تأثير سعر التصدير يمثل نسبة عالية على قيمة الصادرات وأنها أسواق سعر من الدرجة الأولى. كما تبين أن هناك تأثير متوسط لعدم استقرار كمية الصادرات على قيمة الصادرات المصرية من البرتقال في السوقين موضع الدراسة، أي أنها أسواق باحثة عن الكمية المصدرة لها، وبالتالي تأثرت قيمة الصادرات بالتغير في كمية الصادرات بشكل متوسط خلال الفترة (2002-2013).

The Competitiveness of Egyptian Exports analysis of Onions and Oranges between the EU and the Gulf Co-operation Council markets.
Mohamed, F. A. A.
Department of Agricultural Economics, Faculty of Agriculture, Assiut University, Egypt.

Abstract

Is to strengthen the competitiveness of agricultural products in domestic and international markets, a strategy for agricultural development goals in Egypt until 2030. Because of the stiff competition for Egyptian exports of certain agricultural products of comparative advantage such as onions and oranges, it has been observed in recent years of instability in the quantity and price and the value of exports of these crops in some EU markets on the one hand, as well as in the Gulf cooperation Council (GCC) markets, on the other hand, so targeted this research study of the competitive situation for Egyptian exports of onions and oranges in the main importing markets for them to develop a vision for the policies by which to improve the competitive position export crops. By studying the evolution of the quantity and price of exports and the value of exports of onions for the two markets, it was observed n There are growing in exporting to EU markets quantities from those of the Gulf markets. While there is growth in the export of onion prices in Gulf markets are larger than the European Union markets. It is noted that there is no significant difference between the growth rate of the value of exports between the two markets, and the study of the evolution of the amount of exports and export price and the value of exports of orange to markets, it is noted that the annual growth of the quantity of exports to the EU market rate is lower than that of the markets of the Gulf Cooperation Council (GCC), and also by comparing the annual growth rate export price and the value of exports in the EU market turned out to be less than his counterpart in the Gulf cooperation Council (GCC) markets. The results of the instability factor that there is a significant impact of the instability of export Egyptian exports of onions for each of the two markets the value of the price , although its effect stronger in the Gulf Cooperation Council (GCC) , that is, they researcher for price markets , and thus the value of exports affected by the change in the export price dramatically over the study referred to the period . This was confirmed by the results of the effect of the amount of exports and export price, the export value of the crop to study two markets, where it was found that the effect of the export price represents a high proportion of the value of exports and it is the price of a first-class markets. As it turns out that there is an average of the effect of the instability of the amount of exports on the Egyptian exports of oranges in the value of the two markets under study, that is, a researcher from the quantity exported its markets, and thus the value of exports affected by the change in the quantity of exports is the average during the period (2002-2013).

Research Journal
Agric. Econom. and Social Sci., Mansoura Univ.,
Research Publisher
كلية الزراعة- جامعة المنصورة
Research Rank
2
Research Vol
Vol. 7 (6):681-690, 2016.
Research Website
NULL
Research Year
2016
Research Pages
681-690